π. Μάρκος Τσακτάνης

Ο π. Μάρκος Τσακτάνης γεννήθηκε το 1884 στην Λαμία και είχε καταγωγή από την Ρεντίνη των Αγράφων. Το 1887 έχασε τον πατέρα του στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και φυγαδεύτηκε με την υπόλοιπη οικογένειά του στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Πλάκας και παρακολουθούσαν την λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ψυρρή. Εκεί, ο π. Μάρκος συναντήθηκε με τον πνευματικό π. Ιγνάτιο, συνεργάτη του Διδασκάλου Κωνσταντίνου Διαλησμά, και του γεννήθηκε η επιθυμία να ακολουθήσει τον ιερατικό δρόμο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, φοίτησε στην Σχολή Διαλησμά ενώ παράλληλα δούλευε για να βοηθήσει οικονομικώς την οικογένειά του. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες του, κατάφερε να αριστεύσει και να μπει με υποτροφία στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, όπου ήταν διευθυντής ο Άγιος Νεκτάριος. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα, νυμφεύθηκε την Ζαχαρούλα Ζαφειρίου και χειροτονήθηκε διάκονος στην Αγία Σοφία Πειραιώς. Το 1913 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ναό Αγίας Αικατερίνης Πλάκας όπου και έμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1924.

Στα χρόνια όπου ήταν στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης έστρεψε την προσοχή του στην νεολαία και έβαλε στόχο να την φέρει κοντά στον Θεό. Ξεκίνησε από την ίδρυση κατηχητικού και έπειτα προέδρευσε στις Ορθόδοξες Χριστιανικές Ενώσεις, Ο.Χ.Ε.Κ και Ο.Χ.Ε.Ν.

Ο διάδοχός του, ένας από τους στενούς συνεργάτες του και σύγαμβρος ο π. Άγγελος Νησιώτης αναφέρει για τον μακαριστό π. Μάρκον:

«Ο Ναός της Αγ. Αικατερίνης, δεν ήταν πλέον ενοριακός αλλά ήταν Παναθηναϊκός. Από όλα τα σημεία της Αττικής και όχι μόνο συγκεντρώνουν πλήθη νέων που προσείλκυσαν την προσοχήν και αυτής της δημοσιογραφίας, η οποία περιέγραφε εις ολόκληρους στήλας την πρωτότυπον εκείνην θρησκευτική και καινοφανή σύναξιν».

Αλλά και ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Παν. Μπρατσιώτης έγραψε «Ο π. Μάρκος ήταν μορφή ασύνηθης, προνομιούχος, εξαιρετική που από την Αγία Αικατερίνη ως λαμπάς καιομένη και καταναλισκομένη απέδιδε εξαιρετική λάμψιν καταυγάζουσα εις απώτατην ακτίνα την Ελλάδα».