Ιστορικό ΟΧΕΚ, ΟΧΕΝ, ΧΟΦΕ

O.X.E.K (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Κορασίων - Ιδρ. 1918)

Η Ο.Χ.Ε.Κ. ιδρύθηκε από τον ιερέα Άγγελο Νησιώτη το 1918 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας. Αρωγοί και συνοδοιπόροι στο έργο των Ορθόδοξων Χριστιανικών Ενώσεων υπήρξαν πιστές χριστιανές, οι οποίες, όπως και ο π. Άγγελος Νησιώτης, είχαν έρθει στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής από τη Μ. Ασία.

Εργάζονταν νυχθημερόν σε διάφορες επίπονες εργασίες (εργοστάσια, βιοτεχνίες, γραφεία) και χωρίς δεύτερη σκέψη θυσίαζαν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους και τον σχεδόν ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο τους για να υποστηρίζουν παντί τρόπω τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του π. Αγγέλου όπως, ανάμεσα σε άλλα, την ίδρυση των κεντρικών γραφείων στην οδό Σουλίου 3 στο κέντρο της Αθήνας και αργότερα την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτηρίων των κατασκηνώσεων στην Εκάλη. Σε αυτές οφείλουμε τη μακρόχρονη δράση τμημάτων σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας όπου υπήρχαν ψυχές διψασμένες για τις αλήθειες της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης (Πολύγωνο, Κολωνό, Βύρωνα, Νέα Ιωνία, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αχαρνές, Αγίους Ανάργυρους, Βοτανικό, Ταύρο, Κυψέλη) αλλά και στην επαρχία (Θεσσαλονίκη) και την διοργάνωση των κατασκηνωτικών εκδηλώσεων. Μετά τον πόλεμο η Ένωση άρχισε να δημιουργεί τμήματα σε συνοικίες της Αθήνας. Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτρια του Ιδρύματος και η εικόνα της στόλιζε μικρά μενταγιόν που φορούσαν τα μέλη της Ένωσης.

Σκοπός της Ο.Χ.Ε.Κ. είναι η χριστιανική μόρφωση καθώς και η «ηθική και ελληνοπρεπής διάπλασις πάσης νεανίδος», η διάδοση της Αγίας Γραφής – θρησκευτικών βιβλίων και η συμμετοχή σε κηρύγματα και μελέτες, η προστασία και φροντίδα ορφανών και απόρων κοριτσιών, η ίδρυση σχολών για την εκπαίδευση αυτών ενώ τονίζεται ο αγώνας κατά της πολυτέλειας και της ξενολατρείας.

Ο.Χ.Ε.Ν (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων - Ιδρ. 1922)

Ένας από τους βασικούς στόχους των Ο.Χ.Ε. υπήρξε η φροντίδα των παιδιών και εφήβων είτε μέσω της κατήχησης της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης είτε μέσω της φιλανθρωπίας. Η μέριμνα των Ο.Χ.Ε. για τα νεότερα μέλη της κοινωνίας είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή συσπείρωση των νέων μεγαλύτερων ηλικιών σε δραστήριο όμιλο με τη δημιουργία της Ο.Χ.Ε.Ν.

Όπως αναφέρεται στο πρώτο τεύχος του περιοδικού “Καινή Κτίσις”, η Ο.Χ.Ε.Ν. (Ορθόδοξος Χριστιανική Ένωσις των Νέων) έχει ως σκοπό: την μέριμνα για την χριστιανική μόρφωση των μελών της και κάθε ανθρώπου, την διάδοση των ηθικοθρησκευτικών αρχών με κάθε νόμιμο μέσο, την φιλανθρωπία, την υγιεινή του σώματος των νέων και όχι μόνο, με σκοπό την ευεξία του σώματος και τέλος την σωστή εφαρμογή των χριστιανικών αληθειών.

Χ.Ο.Φ.Ε (Χριστιανικός Όμιλος Φοιτητών - Ιδρ. 1945)

Ο Χ.Ο.Φ.Ε (αρχικά Χ.Ο.Φ.) δημιουργήθηκε το 1945 στο πλαίσιο των δράσεων των Ο.Χ.Ε. από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Παναγιώτη Μπρατσιώτη υπό την πνευματική καθοδήγηση του π. Άγγελου Νησιώτη. Το έτος 1971 με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε η προσθήκη του όρου: «και Επιστημόνων» για να υπάρξει σαφέστερη εικόνα ότι ο όμιλος περιλαμβάνει φοιτητές και επιστήμονες

Ο Όμιλος διακρίνεται από Εκκλησιαστικό, μη πολιτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, αποτελεί πάντα έναν φοιτητικό και επιστημονικό χώρο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από οικογενειακό (αδελφικό Εν Χριστώ) χαρακτήρα.

Βασικοί σκοποί του Ομίλου είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της πνευματικής ζωής μεταξύ των μελών του Ομίλου, όπως και η θεραπεία πνευματικών και λατρευτικών αναγκών με τη συμμετοχή των μελών σε κοινή προσευχή, εκκλησιασμό και συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Επιπλέον, διοργανώνει ειδικές συγκεντρώσεις μελέτης της Αγίας Γραφής, ομιλίες, διαλέξεις, συζητήσεις επί θεολογικών, επιστημονικών και κοινωνικών θεμάτων καθώς και μουσικο-φιλολογικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακόμα, ο Όμιλος έχει θέσει ως στόχους την καλλιέργεια, την πνευματική άνοδο και την εξυπηρέτηση της νεανικής ηλικίας με τη συμμετοχή του Χ.Ο.Φ.Ε στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, όχι μόνο με την κατάλληλη κατάρτιση των μελών του, αλλά και με την μελέτη των προβλημάτων λειτουργίας των κατηχητικών.