Ίδρυση

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Καινή Κτίσις» εκδόθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 1923 υπό του π. Μάρκου Τσακτάνη. Μετά τον θάνατό του το 1924 ανέλαβαν ως διευθυντές έκδοσης ο π. Άγγελος Νησιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυκας Προκόπιος Καλλιοντζής και ο λαϊκός ιεροκήρυκας Δημήτριος Φαράντος. Ο π. Άγγελος παρέμεινε ως διευθυντής έκδοσης έως τον θάνατό του το 1970 και έπειτα τον διαδέχθηκε έως το 1986 ο τιτουλάριος επίσκοπος Δωδώνης, και μετέπειτα Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Χρυσόστομος Βούλτσος. Τον Σεπτέμβριο του 1936 ο Προκόπιος Καλλιοντζής αποχώρησε για να αναλάβει Μητροπολίτης Γυθείου, Οιτύλου και Κυθήρων ενώ ο Δημήτριος Φαράντος αποχώρησε νωρίτερα, το 1926. Την διεύθυνση πλέον αναλαμβάνει ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Αντύπας έως την κοίμησή του το 2018 και έπειτα την διεύθυνση παρέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στον πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Χρυσικό.

Το περιοδικό “Καινή Κτίσις”, το οποίο έφερε κάτω από τον τίτλο την επιγραφή “όργανον των Ορθόδοξων Χριστιανικών Ενώσεων της Ελλάδος -των νέων, των κυριών, των κορασίων”, εκδιδόταν αρχικά ανά δεκαήμερο. Ενίοτε, τα καλοκαίρια η έκδοση του περιοδικού γινόταν σε μηνιαία βάση, ενώ έπειτα καθιερώθηκε η δεκαπενθήμερη κυκλοφορία και, επί του παρόντος, εκδίδεται ανά δίμηνο.

Η μορφή της “Καινής Κτίσεως” είχε το σχήμα εφημερίδας (275mm X 425mm) έως το τεύχος 311-312 1/7-1/8 1932. Από το τεύχος 313 του Σεπτεμβρίου 1932 η “Καινή Κτίσις” κυκλοφορεί σε μικρότερο μέγεθος (170mm X 250mm) έπειτα από παράκληση των αναγνωστών και συνδρομητών, ώστε να περιοριστεί ο όγκος και να διευκολυνθεί η βιβλιοδέτηση των περιοδικών.